Tarta z Raw Czekoladą (przepis Jowity)

13669537_591825897657290_690511896812730157_o
Spód do tarty bez glutenu:
Ta ilość ciasta wystarczy na średniej wielkości tortownicę fi około 25 cm lub kwadratową 20 x 18 cm

  1. 250 g mąki z cieciorki,
    2. 50 g cukru trzcinowego, ksilitolu lub miodu,
    3. szczypta sody oczyszczonej
    4. 100 g tłuszczu polecam olej kokosowy
    5. łyżeczka wanilii
    6. odrobina wody – około 2-3 łyżki
    7. zagnieć ciasto ciepłą ręką. Ciasto musi być jednolite i odklejać się od ręki
    8. wyłóż do formy i odstaw na 30 minut do lodówki
    9. upiecz ciasto na zloty kolor – około 30 minut w temperaturze 150 / 180 stopni.
    10. wystudź ciasto.

Krem kokosowy:
1. zmiksuj 100 g wiórków kokosowych z 2 bananami i odrobiną gęstego mleka kokosowego
2. posmaruj upieczone kruche ciasto kremem kokosowym
3. odstaw do lodówki do zastygnięcia

Krem czekoladowy – z raw czekolady:
1. Namocz 150 g suszonych daktyli bez pestek. Jeżeli masz mało czasu może być ciepła woda.
2. W rondelku podgrzej delikatnie 100 g oleju kokosowego. Zadbaj aby temperatura nie była wyższa niż 42 stopnie. Tylko wtedy ten deser będzie raw. Olej rozpuszcza się bardzo łatwo, wystarczy po chwili zdjęć rondel z ognia.
3. Dodaj od 80 do 100 g kakao lub karobu. Ilość zależy od tego jak gorzka ma być czekolada. Karob jest doskonały zamiennikiem kakao, które często uczula. Więc jeżeli macie problemy alergiczne polecam karob.
4. wymieszaj dokładnie olej kokosowy i kakao
5. dodaj 400 ml gęstego mleka kokosowego (najlepiej bez wody)
6. Dokładnie wymieszaj składniki
7. Odciśnij namoczone daktyle z wody. Zmiksuj na konsystencje marmolady
8. Zmiksuje dokładnie masę kakaową z daktylami – upewnij się czy nie ma pestek.

Wyłóż delikatnie krem czekoladowy na masę kokosową. Uważając żeby oba kremy za bardzo się nie wymieszały.
Odstaw ciasto na 30 minut do lodówki lub na 15 do zamrażalnika.
Udekoruj ciasto ulubionymi owocami.

Smacznego