Polityka Prywatności

W Bajkowej Zagrodzie szanujemy prywatność swoich Użytkowników. Mając na uwadze powyższe niniejszym publikujemy dokument wyjaśniający zasady oraz sposób gromadzenia, przetwarzania i wykorzystywania informacji o użytkownikach naszego serwisu (dalej jako: Użytkownicy) i korzystających naszych usług jako administratora danych osobowych. Poniższe zapisy stanowią również klauzulę informacyjną w rozumieniu Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku zwanego potocznie „RODO”.

I. ADMINISTRATOR

Administratorem przekazanych przez Użytkowników danych osobowych jest Bajkowa Zagroda. Firma zarejestrowana jako Frog Project Piotr Pycha ul. Zalesie 13, Łąki Radzymińskie, 05-250 Radzymin NIP: 7342 963 053. W każdej sprawie związanej z danymi osobowymi, Użytkownik może się z nami skontaktować jako z Administratorem wysyłając e-mail na poniższy adres: bajkowa_zagroda@o2.pl

II. OCHRONA DANYCH OSOBOWYCH

W zakresie ochrony danych osobowych Użytkowników postępujemy zgodnie z  art. 32 ust. 1 RODO. Przestrzegamy  zasad ochrony danych osobowych oraz stosujemy odpowiednie środki techniczne i organizacyjne w celu zapobieżenia przypadkowemu lub niezgodnemu z prawem zniszczenia, utraty, modyfikacji, nieuprawnionego ujawnienia lub nieuprawnionego dostępu do danych osobowych Użytkowników a przetwarzanych w związku z działalnością naszego serwisu. Zbiór zgromadzonych danych osobowych Użytkowników traktowany jest przez nas jako wydzielona baza danych, przechowywana na serwerze w specjalnej strefie bezpieczeństwa, zapewniającej właściwą ochronę. Pełen dostęp do bazy danych posiada jedynie niewielka liczba uprawnionych naszych pracowników. Zaznaczamy, iż podanie przez Państwa danych osobowych zawsze jest dobrowolne, jednak może ono być warunkiem do zawarcia umowy, której przedmiotem są świadczone przez nas usługi.

III. PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH

Dane osobowe naszych Użytkowników przetwarzamy w następującym celu:

  • zawierania i realizacji umów dotyczących usług i produktów dostępnych w serwisie bajkowazagroda.pl
  • świadczenia drogą elektroniczną usług dostępnych w serwisie bajkowazagroda.pl, w tym także w celu umożliwienia Użytkownikom składania zamówień za pomocą formularzy dostępnych w serwisie, oraz utrzymywania założonych przez nich kont;
  • realizacji i świadczenia usług marketingowych a w tym w przesyłania informacji dotyczących naszej aktualnej oferty produktów i usług;
  • badania opinii Użytkowników na temat naszych usług, jak i udzielania odpowiedzi na wszystkie nurtujące ich pytania.

Dane osobowe naszych Użytkowników przetwarzamy na następujących podstawach prawnych:

  • odrębną zgoda osoby, której dane będą przetwarzane (art. 6 ust. 1 lit. a RODO);
  • wykonanie umowy, której stroną jest osoba, której dane dotyczą, lub podejmowanie działań na żądanie osoby, której dane dotyczą, przed zawarciem umowy (art. 6 ust. 1 lit. b RODO);
  • realizacja celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez Administratora lub przez stronę trzecią (art. 6 ust. 1 lit. f RODO).

IV. ODBIORCY DANYCH OSOBOWYCH

Dane osobowe Użytkowników mogą być przekazywane naszym podwykonawcom, przetwarzającym te dane w naszym imieniu (jako Administratora) na podstawie umowy z nami i tylko zgodnie z naszymi poleceniami, jak i wyłącznie w związku z realizacją naszych prawnie uzasadnionych celów. Dane osobowe Użytkowników nie są przekazywane do państw znajdujących się poza Europejskim Obszarem Gospodarczym.

V. OKRES PRZECHOWYWANIA DANYCH OSOBOWYCH

Dane osobowe Użytkowników przetwarzane są nie dłużej, niż jest to niezbędne do realizowania przez nas prawnie uzasadnionych celów lub do momentu, gdy Użytkownik wyrazi sprzeciw wobec ich przetwarzania. Dokumenty i dane mogące stanowić podstawę dochodzenia roszczeń (w tym zobowiązań skarbowych) przechowywane przez nas będą nadto do końca okresu przedawnienia ewentualnych roszczeń.

VI. PRAWA UŻYTKOWNIKA, KTÓREGO DANE DOTYCZĄ

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, a Użytkownikowi, który wyrazi zgodę na przetwarzanie danych osobowych przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych oraz prawo do ich sprostowania, usunięcia, ograniczenia przetwarzania, prawo do przenoszenia danych, prawo wniesienia sprzeciwu, prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem. W przypadku stwierdzenia, że dane osobowe są przetwarzane sprzecznie z prawem Użytkownik ma także prawo  wniesienia skargi do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych.

VII. LINKI ZEWNĘTRZNE

Wszelkie linki internetowe, czyli adresy prowadzące do innych stron, podawane czy to w treści zawartych w serwisach materiałów, komentarzach czy na specjalnie do tego przeznaczonych do tego listach, podawane są w celach informacyjnych i w dobrej wierze. Nie odpowiadamy za ich zawartość (która mogła się wiele razy zmienić od momentu zamieszczenia linka), świadczone usługi, ani za politykę prywatności stosowaną przez właścicieli stron, na które prowadzi link.

VIII. POLITYKA COOKIES

Niniejsza Polityka dotycząca Ciasteczek odnosi się do strony internetowej bajkowazagroda.pl. Poprzez brak zmiany ustawień przeglądarki Użytkownik wyraża zgodę na używanie ciasteczek zgodnie z tą Polityką Ciasteczek.

  1. W Naszych Serwisach korzystamy z usług zewnętrznych serwisów, takich jak Google Analytics oraz Facebook. Szczegóły, których zasady można znaleźć na stronach https://policies.google.com/privacy?hl=pl oraz https://www.facebook.com/policies/cookies/, oczywiście w zgodzie i poszanowaniu prywatności. Narzędzia oraz usługi wymienionych serwisów pomagają rozwijać nasz Serwis najlepiej i najsprawniej jak to tylko możliwe.
  2. Pliki cookies (tzw. „ciasteczka”) stanowią dane informatyczne, w szczególności pliki tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania ich na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.
  3. Pliki cookies wykorzystywane są w celu:
    • dostosowania zawartości stron internetowych Serwisu do preferencji Użytkownika oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie Użytkownika i odpowiednio wyświetlić stronę internetową, dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;
    • tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzysta ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości;
    • utrzymanie sesji Użytkownika (po zalogowaniu), dzięki której Użytkownik nie musi na każdej podstronie Serwisu ponownie wpisywać loginu i hasła;
  4. W ramach Serwisu stosowane są dwa zasadnicze rodzaje plików cookies: „sesyjne” (session cookies) oraz „stałe” (persistent cookies). Cookies „sesyjne” są plikami tymczasowymi, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika do czasu wylogowania, opuszczenia strony internetowej lub wyłączenia oprogramowania (przeglądarki internetowej). „Stałe” pliki cookies przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika przez czas określony w parametrach plików cookies lub do czasu ich usunięcia przez Użytkownika.
  5. W ramach Serwisu stosowane są następujące rodzaje plików cookies:
      • „niezbędne” pliki cookies, umożliwiające korzystanie z usług dostępnych w ramach Serwisu, np. uwierzytelniające pliki cookies wykorzystywane do usług wymagających uwierzytelniania w ramach Serwisu;
      • pliki cookies służące do zapewnienia bezpieczeństwa, np. wykorzystywane do wykrywania nadużyć w zakresie uwierzytelniania w ramach Serwisu;
      • „wydajnościowe” pliki cookies, umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania ze stron internetowych Serwisu;
      • „funkcjonalne” pliki cookies, umożliwiające „zapamiętanie” wybranych przez Użytkownika ustawień i personalizację interfejsu Użytkownika, np. w zakresie wybranego języka lub regionu, z którego pochodzi Użytkownik, rozmiaru czcionki, wyglądu strony internetowej itp.;
      • „reklamowe” pliki cookies, umożliwiające dostarczanie Użytkownikom treści reklamowych bardziej dostosowanych do ich zainteresowań.
  6. W wielu przypadkach oprogramowanie służące do przeglądania stron internetowych (przeglądarka internetowa) domyślnie dopuszcza przechowywanie plików cookies w urządzeniu końcowym Użytkownika. Użytkownicy mogą dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących plików cookies. Ustawienia te mogą zostać zmienione w szczególności w taki sposób, aby blokować automatyczną obsługę plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej bądź informować o ich każdorazowym zamieszczeniu w urządzeniu Użytkownika. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookies dostępne są w ustawieniach oprogramowania (przeglądarki internetowej).
  7. Informujemy, że ograniczenia stosowania plików cookies mogą wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych Serwisu.
  8. Pliki cookies zamieszczane w urządzeniu końcowym Użytkownika i wykorzystywane mogą być również przez współpracujących z operatorem Serwisu reklamodawców oraz partnerów.
  9. Każdy rodzaj przeglądarki oferuje możliwość blokowania i kasowania plików cookie.

IX. ZARZĄDZANIE PLIKAMI COOKIES

Podczas Twojej wizyty na stronie bajkowazagroda.pl zostanie wyświetlony baner informujący, że wykorzystuje ona pliki cookie. Jeśli wybierzesz opcję „Zgoda”, będzie to równoznaczne z akceptacją wszystkich plików cookie, które są umieszczane na naszej stronie internetowej oraz potwierdzeniem, że zapoznałeś się z informacjami na temat tych plików, ich celów stosowania zarówno przez nas jak i naszych partnerów.

W przypadku niezbędnych plików cookie Twoja zgód nie jest wymagana, ponieważ te pliki umożliwiają pełne i nieprzerwalnie funkcjonowanie naszej strony. Te pliki zwolnione są z obowiązku otrzymania Twojej zgody zgodnie z art. 173 ust. 3 Prawo telekomunikacyjne. Jeśli nie chcesz, aby nasze pliki cookie były zapisywane na Twoim urządzeniu, możesz wybrać opcję „Nie wyrażam zgody”. Wybierając tę opcję odrzucisz wszystkie pliki cookie, oprócz technicznie niezbędnych, które używamy na naszej stronie.

Wycofanie zgody jest możliwe w każdym momencie. W tym celu skontaktuj się z nami.

Najczęściej domyślnie ustawienia przeglądarki pozwalają na zapisywanie plików cookie. Jeżeli nie zgadzasz się na ich zapisywanie, musisz zmienić ustawienia w Preferencjach swojej przeglądarki internetowej. Szczegółowe informacje o możliwości i sposobach obsługi plików cookie dostępne są w ustawieniach oraz w sekcji „Pomoc” Twojej przeglądarki internetowej. W każdej chwili możesz zrezygnować z cookies wybierając odpowiednie ustawienia na swojej przeglądarce, jednak w takim przypadku korzystanie ze wszystkich funkcji witryny może okazać się niemożliwe. Korzystając ze strony bajkowazagroda.pl wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych zbieranych poprzez pliki cookies w celach opisanych powyżej.

Jeśli nie wyrazisz zgody na zapisanie plików cookie analitycznych czy marketingowych, nie ograniczy to dla Ciebie żadnych funkcjonalności na naszej stronie internetowej.Aby dowiedzieć się jak zarządzać plikami cookies, w tym jak wyłączyć ich obsługę w Twojej przeglądarce, możesz skorzystać z pliku pomocy Twojej przeglądarki. Z informacjami na ten temat możesz zapoznać się wciskając klawisz F1 w przeglądarce.

Więcej wskazówek znajdziesz na następujących podstronach, w zależności od przeglądarki, której używasz:

  • Firefox
  • Chrome
  • Safari
  • Internet Explorer / Microsoft Edge
Więcej informacji o ciasteczkach znajdziesz w Wikipedii.

Pamiętaj jednak, że to właśnie dzięki tym wszystkim plikom i usługom, możesz automatycznie zalogować się, lub w spersonalizowany dla Ciebie sposób wyświetlać niniejszą witrynę.

 BAJKOWA ZAGRODA
ul. Zalesie 13, Łąki, 05-250 Radzymin,
Tel: 604 949 987